donderdag 15 februari 2018

De mythe is even gewelddadig en beangstigend als de mens zelf, over Cassirer


 De citaten:

"Myth is filled with the most violent emotions and the most frightful visions." p.48, Ernst Cassirer, The Myth of the State

"Civilized man is, of course, subject to the most violent passions, and when these passions reach their culminating point he is liable to yield to the most irrational impulses. " p.280, ibid

Ik koos voor twee in plaats van een citaat. Ze versterken elkaar.  Wat ik zo belangrijk vind aan deze passages is de nadruk op de gewelddadigheid van de mens, een afwijkend beeld van het vaak nog steeds geldende beeld van de nobele wilde dat voor het eerst geïnstalleerd werd door Rousseau die stelde dat ‘de mens overal vrij geboren wordt’ en dat het de beschaving is die van hem een onvrij mens maakt.

Fout! Het is de beschaving die ons vrije mensen maakt. En het is tevens de beschaving die ons vrijwaart van de willekeur van geweld van meerderen en sterkeren. 

Er is nog een derde passage in het werk van Cassirer die hierbij aansluit: 

“in politics we are always living on volcanic soil”.  

Hij zegt dat we in ons sociale leven onze rationele krachten aanwenden om het opwellen van oude mythische krachten het hoofd te bieden. Dat lukt ons meestal. Maar de mythe (en die is vaak met geweld behept) wordt nooit echt overwonnen en de demonische mythische krachten nooit helemaal onderdrukt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.